En mobiletelefon er egentlig ikke en telefon, men heller en svært avansert datamaskin. Selve ringefunksjonen er det ikke mange av oss som benytter, og ytelsen overgår mange ganger den til en laptop eller stasjonær PC. På denne siden kan du lese mer om alle mulighetene på mobil – både når det gjelder jobb og moro. Men hvordan holder du mobilen din sikker?
Bruk sunn fornuft – og vær skeptisk
Det finnes en rekke eksempler på at mobiltelefoner har blitt hacket, og det er uten tvil mulig for en hacker å ta kontroll over for eksempel kamera eller mikrofon. Samtidig har produsentene av operativsystem til mobiltelefoner lagt til rette for alt høyere grad av sikkerhet. Apple synliggjør for eksempel på en tydelig måte hvilke tilganger en app har, og for vanlige brukere er det helt enkelt slurv som er den største risikoen.
Vær skeptisk til ukjente og nye apper, les hva du samtykker til og ta deg tid til å forstå hva en app egentlig gjør på mobilen din.
Bruk totrinnsbekreftelse der det er mulig
Gammeldagse passord er per definisjon usikre, og derfor blir det alt viktigere å benytte seg av innlogging med flere faktorer – som for eksempel SMS eller app-verifisering. Det vil på en effektiv måte stoppe hackere fra å logge inn som deg på forskjellige tjenester på mobilen.
Husk på sikkerhetskopiering
De aller fleste vanlige nordmenn har ikke statshemmeligheter eller viktige forretningsdata på mobilen, og når en hacker prøver å overvåke eller bryte seg inn i mobilen handler det ofte om penger. Utover innloggingsinformasjon og kredittkortopplysninger, som kan sikres med totrinnsbekreftelse, er såkalt ransomware en risiko. Denne typen ondsinnet programvare krypterer innholdet på en enhet, og forlanger betaling for å gi tilgang til filene igjen. Når det gjelder denne risikoen er gode rutiner for sikkerhetskopiering og redundans helt avgjørende. Pass på å lagre viktige filer på flere trygge steder.